Átkattintási arány (CTR)

Arányszám, amely megmutatja, hogy a megtekintést követően milyen gyakran kattintanak az emberek a hirdetésünkre. A CTR segítségével fel lehet mérni, hogy milyen jól teljesítenek az egyes kulcsszavaink és a hirdetéseink.

Minél jobban kapcsolódnak a kulcsszavak a hirdetéshez és vállalkozása tevékenységéhez, annál nagyobb valószínűséggel kattintanak a felhasználók a hirdetésre a kulcsszókifejezéssel végzett keresés során.

CTR = kattintások száma / megjelenítések száma

Tehát a hirdetésre leadott kattintások számát, el kell osztani a hirdetés megjelenéseinek számával és az eredmény ennek százalékos értéke lesz. Számszerűsítve, ha a hirdetésünk például 5 kattintást ért el 1000 megjelenítés során, akkor a CTR 0,5%. Minél magasabb ez az értéke, annál biztosabb, hogy a felhasználók az adott hirdetést hasznosnak és relevánsnak találták!

Bookmark and Share

SEO periódusos rendszer

A Searchengineland közel négy éve évről évre közzéteszi a szerintük fontos rangsorolási tényezőket és azok mértékét. Ezeket egy periódusos rendszerbe rendezik, amely így néz ki.

seo periódusos rendszer 2015

A használhatóságról a következőket érdemes tudni

A táblázat minden elemét két betű írja le. Az első a kategória betűje, az utána következő betű, pedig magának az adott elemnek a rövidítése. Pl. (Cq = Content Quality = Tartalom minősége)

Az egyes elemek erősségét számok jelzik. A +3 a legjelentősebb rangsorolási tényező, a +2 a kevésbé és így tovább. A táblázat tartalmaz negatív elemeket is, ezeket célszerű kerülni, mivel ronthatják az oldal helyezését pl. kulcsszóhalmozás. Sőt, egyes elemek bűntetést is vonhatnak maguk után! Ezek a SPAM-ek melyek -3-as értéket kaptak.

2015-ben három új elemmel is bővült a táblázat: Cv (térképes találati megjelenés, képes, videós és más találatok megléte), Ca (adott keresésekre adott konkrét válasz), Ah (HTTPS mint rangsorolási tényező).

Érdemes tudni, hogy a mobil rangsorolás miatt a mobilbarát weboldal jelentősége megnőtt! A webáruház tulajdonosok, meg jó ha figyelembe veszik, hogy a strukturált adatok jelentősége is nőtt, így a termékek esetében a strukturált adatok használata erősen ajánlott!

Bookmark and Share

Co-citation

A co-citation magyarul együtt hivatkozást, vagy társ hivatkozást jelent.

Ha van A weboldal, amely egy cikkben meghivatkozza B weboldalt, majd a cikken belül később C weboldalt is, akkor a keresőmotorok feltételezik, hogy B és C weboldalak között valamilyen kapcsolat áll fenn. Tehát a Google nem csak egy irányban követi a linkeket, így próbálva a két egymást nem linkelő weboldalt téma szerint összekötni (A meghivatkozza B-t, majd B visszahat A-ra, amit átad C-nek).

Egyre több tanulmányban hallani, hogy a co-citation jelentősége folyamatosan növekszik. És hogy mit is jelenthet ez a weboldal tulajdonosok és a link ajánlók számára?

1) Nem érdemes rossz társaságba keveredni, azaz spam vagy spam gyanus linkekkel együtt szerepeltetni weboldalunkat, ugyanis az kihatással lehet a már elért, vagy áhított pozíciókra!
2) Mindig érdemes körültekintően megválasztani partner oldalainkat és törekedni a minőségi linkekkel együtt történő szerepelésre!

Soha nem késő weboldalunk linkhálózatát felülvizsgálni és megtenni a szükséges lépéseket! Ha segítségre lenne szüksége, bízza keresőoptimalizáló szakemberekre a dolgot.

Bookmark and Share

Affiliate hálózat

Az affiliate hálózat egy online szolgáltatás, mely összekapcsolja a kereskedők affiliate ajánlatait és a hálózathoz kapcsolódó affiliate partnereket. Ez lehetőséget biztosít a kereskedők számára termékeik, szolgáltatásaik affiliate értékesítésére saját rendszer üzemeltetése nélkül. További előnyökről, és a működésről bővebben itt olvashat.

Bookmark and Share

Citation Flow

A Citation Flow a Majesticseo.com egyik fontos mutatója, amely egy-egy oldal, vagy domain link erejét hivatott mutatni. Ezt a mutatót az egyik legmegbízhatóbb SEO adatok közé szokták sorolni.

A Majesticseo 2002 másjuában vezette be a Citation Flow mutatót, mely azóta széles körben elterjedt. Definíciója szerint a Citation Flow azt mutatja meg, hogy egy URL mennyire erős a rá hivatkozó linkek alapján. A mutató 0-100 közötti értéket ad, ahol a Google kap 99-es értéket. Ennek a logaritmikus skálának a növekedése nem egyenesen arányos, ami azt jelenti, hogy 1-ről tízre lépni sokkal könnyebb, mint mondjuk 30-ról 40-re.

Fontos megjegyezni, hogy a Citation Flow a linkek erejét nézi és ez alapján becsüli az oldal erejét. Egy weboldal akkor tekinthető természetes linkprofilunak, ha a Trust Flow mutató is kellően magas számot ér el.

Bookmark and Share

Trust Flow

A Trust Flow nem más mint a Majesticseo.com bizalmi mutatója. A Trust Flow a linkek milyenségét és bizalmi erejét figyeli. Jellemzően megbízható forrásnak számítanak az egyetemi és kormányzati linkek, de más hiteles forrás is jelentős bizalmat adhat az oldalnak.

A Trust Flow mutató 0-100 skálán mozog, ahol a Google.com kap 99-es értéket. Ez egy logaritmikus skála, azaz az alacsonyabb értékeknél könnyebb az előrelépés, mint a magasabb értékeknél. Magyar viszonylatban egy 30-40-es Trus Flow mutató már igen jónak számít.

Ha egy weboldal Trust Flow mutatója lényegesen magasabb, mint a Citation Flow értéke, akkor az megbízható forrásnak tekinthető a web világában, míg ha a Citation Flow lényegesen meghaladja a Trust Flow értéket, akkor feltételezhetően nagyon sok gyenge, spam jellegű oldalról kap linket, és így ezek kevéssé megbízhatóvá teszik az oldalt.

Bookmark and Share

Https

Mi a https?

A https-t a Netscape fejlesztette ki, hogy a webes kommunikáció titkosítható és autentikálható legyen. Ma széles körben használják ezt a rendszert a weben biztonságilag kritikus kommunikációknál, mint amilyenek például a fizetési tranzakciók és a felhasználói jelszavas bejelentkezések.

Hogyan működik a https?

A https nem különálló protokoll, hanem SSL vagy TLS kapcsolat feletti HTTP kommunikációra utal. A https: kezdetű URL-ben megadható TCP port is, de alapértelmezett értéke 443.
Ahhoz, hogy egy webszerver https kéréseket tudjon fogadni, az adminisztrátornak nyilvános kulcs igazolást (angolul public key certificate) kell készíteniük. Ilyen certificate-eket az OpenSSL szoftvercsomag ssl-ca parancsával és a SuSE disztribúciók gensslcert parancsával lehet létrehozni például. Ezeket az igazolásokat valamilyen igazoló hatóságnak alá kell írnia, hogy tanúsítsa, hogy az illető szerver tényleg az, akinek állítja magát.

Bookmark and Share

XML webhelytérkép

Adott webhelyen található oldalak listája XML formátumban. Ezen lista létrehozásával és beküldésével értesíthető a Googlea webhelyen található összes oldalról, beleértve minden olyan URL-t, amelyet a Google nem észlelt a normál feltérképezési folyamatok során. A weblaptérkép használata nem jelent garanciát a jelzett oldalak beindexelésére. Előnye abban rejlik, hogy megkönnyíti a robotok munkáját és hatékonyabbá teszi az indexelést.

Egy standard honlaptérkép elemei:

  1. Oldalak elérési útvonala
  2. A fájlok közötti fontossági sorrend 0 és 1 közötti érték tartományban
  3. Az utolsó frissítés dátuma és ideje
  4. A frissítési gyakoriság.

Egy standard honlaptérkép felépítése:

<urlset><url>
<loc>https://www.keresooptimalizalas-sos.hu/</loc>
<priority>01</priority>
<lastmod>2014-01-23T16:30:51+00:00</lastmod>
<changefreq>daily</changefreq>
</url> </urlset>

Bookmark and Share

Dinamikus url

Általában akkor találkozunk dinamikus URL-el, ha az oldal tartalma adatbázisban tárolódik, és lekérdezéskor onnan hívódik elő. A dinamikus URL-eket úgy lehet a legkönnyebben felismerni, hogy speciális karaktereket tartalmaz, mint ?, =, &.

Egy példa dinamikus URL-re:
https://www.google.com/offers/home?utm_source=xsell&utm_medium=el

Régen a keresőknek nagy gondot okozott az ilyen jellegű URL-ek feltérképezése. Mára azonban a Googlebotok olyan fejlődésen ment keresztül, hogy sokkal jobban tudnak alkalmazkodni az ilyen típusú url-ek nyomonkövetéséhez.

Mindezeken felűl a dinamikus url-ek több hátránnyal rendelkeznek a statikus url-ekkel szemben:

1) Akár több URL alatt is megtalálhatjuk ugyanazt a tartalmat. Tehát elképzelhető, hogy amikor más oldalakról linkelik egy oldal tartalmát, már nem ugyanazt az URL-t adják meg, ami keresőoptimalizálás szempontjából óriási hiba.

2) A dinamikus url-ek nehezen olvashatók, így kissebb átkattintási aránnyal rendelkezhetnek a statikus url-hez képest.

További hasznos információk a témában: Google-barát webhelyek

Bookmark and Share