Https

Mi a https?

A https-t a Netscape fejlesztette ki, hogy a webes kommunikáció titkosítható és autentikálható legyen. Ma széles körben használják ezt a rendszert a weben biztonságilag kritikus kommunikációknál, mint amilyenek például a fizetési tranzakciók és a felhasználói jelszavas bejelentkezések.

Hogyan működik a https?

A https nem különálló protokoll, hanem SSL vagy TLS kapcsolat feletti HTTP kommunikációra utal. A https: kezdetű URL-ben megadható TCP port is, de alapértelmezett értéke 443.
Ahhoz, hogy egy webszerver https kéréseket tudjon fogadni, az adminisztrátornak nyilvános kulcs igazolást (angolul public key certificate) kell készíteniük. Ilyen certificate-eket az OpenSSL szoftvercsomag ssl-ca parancsával és a SuSE disztribúciók gensslcert parancsával lehet létrehozni például. Ezeket az igazolásokat valamilyen igazoló hatóságnak alá kell írnia, hogy tanúsítsa, hogy az illető szerver tényleg az, akinek állítja magát.

Bookmark and Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .