Előny a mobilbarát weboldalaknál

2014-ben a mobileszközökről származó Internetes forgalom ugrásszerűen megnőtt és az előjelzések azt mutatják, hogy ez a tendencia tovább fog erősödni. A Google adatai szerint az idei évben a keresések közel 2/3-át már mobileszközről indították, ami óriási változás az előző évekhez képest. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a mobilos látogatók sokkal nagyobb valószínűséggel térnek vissza egy mobilbarát webhelyre. Ennek tükrében elmondható, hogy egy weboldal mobilos használhatósága mára már kulcs fontosságú tényező nem csak a keresési eredmények de az optimalizálás szempontjából is.

A Google még 2013 júniusában publikálta, hogy a nem mobilbarát weboldalakat a jövőben büntetéssel fogja sújtani, és a mobil találati listán hátrányba fognak kerülni ezek az oldalak. Az idei évben több jel is utalt arra, hogy a Google-nél nem viccelnek. Sokak sajnálatára beáldozták a szerzőség jelölését, de akik gyakran használják a webmester eszközöket, azok új menüpontot is felfedezhettek, ahol újdonságként helyet kapott a mobilos tesztelés lehetősége is. A múlt hét folyamán pedig bejelentették, hogy tesztelés alatt van az az algoritmust, amely rangsorolási előnyt ad a mobil-barát weboldalaknak. Azok az oldalak melyek jól vizsgáznak a Google mobil teszt oldalán a keresések folyamán egy mobil-barát cimkére lesznek jogosultak. Mindezek mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek különböző leírásokra és útmutatókra is.

Akit érdekel a téma sok hasznos anyagot talál a Google Webmestereszközök magyar súgójában a “Mobilos használhatóság” címszó alatt (pl. használjunk méretarányhoz igazodó betűtípust, könnyen megérinthető elemeket, stb.), vagy a Google Developers “Mobile sites” aloldalán. Ez utóbbi linken fejlesztési tanácsokat is kaphatunk WordPress, Joomla vagy más keretrendszerű oldalak átszabásához, és lehetőségünk van meglévő oldalunk mobilbarát mivoltát tesztelni.

Egy szó mint száz, érdemes energiát fektetni a mobilbarát verzió létrehozásába!

Bookmark and Share