A mobil algoritmus véglegesen lefutott

A Google egyik illetékese 2015.05.02-án hivatalosan közölte, hogy végleg lefutott a mobil algoritmus frissítés, amelyet még 2015.04.21-én indítottak el.

Mint ismeretes a Google két hónappal ezelőtt jelentette be a mobil algoritmus elindítását. Ennek hatására közel 5%-kal emelkedtek a mobilbarát oldalak a frissítést megelőző időszakhoz képest.

Mi a találati listákon bekövetkezett egetrengető változásokról és az algoritmus hatásairól ezidáig sem a nemzetközi fórumokon, sem pedig a hazai blogokon nem hallottunk.

A hazai mobil keresések aránya jelenleg még viszonylag alacsony, így a magyarországi hatások éppen emiatt lehettek sokkal mérsékeltebbek a vártnál. Mindamellett számos weboldal tulajdonos megtette a szükséges lépéseket a saját weboldalával kapcsolatban.

Egyelőre elmondhatjuk, hogy hazánkban a mobil algoritmus váltás nem hozott számottevő forgalomváltozást. Az általunk kezelt oldalak esetében 1-2% körülire tehető a mobil forgalom növekedése és a mobilbarát oldalaknak a Google-ben elért helyezéseikben is csak néhány pozíciós javulás volt tapasztalható.

Hogyan ellenőrizheted mobil forgalmad az Analytics-ben?

mobil-attekintes

1) Bal oldali menüből válasszuk a “Közönség” menüpont
2) Ott a “Mobil” és azon belül az “Áttekintés” menüpontot
3) A másodlagos dimenziót állítsuk erre: (“Akvizíció” azon belül “Forrás/médium”)
4) Kattintsuk a kereső melletti „haladó” linkre
5) Állítsuk a “Befoglal” rész melletti “Dimenziót” “Forrás/medium”-ra és a “Tartalmazza” mezőbe írjuk a következőt: google / organic
6) Nyomjuk meg az alkalmaz gombot a mentéshez

Ha mindent jól csináltunk a munkamenetek oszlopban lehet majd látni, hogyan oszlanak meg az egyes forgalmak a különböző eszközök között (desktop / mobil / tablet).

mobil-attekintes-adatok

Szerintünk még érdemes várni, hogy legalább egy teljes hónapnyi idő távlatából lássuk a változásokat.

Akik a webmester eszközöket is használják, azoknak jó hír lehet, hogy a “Keresési forgalmak” alatti “Keresési statisztikák” menüpont béta verziójában már megjelentek a különböző eszközökhöz tartozó forgalmi adatok. Így itt is láthatóvá válnak a változások.

keresesi-statisztikak-beta

Keresőoptimalizálással kapcsolatos szakmai tanácsért forduljon hozzánk bátran!

Bookmark and Share