A mobilbarát weboldal rangsorolási tényező lesz?

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy április 21-től a mobilbarát szempontok is a rangsorolási algoritmus részét fogják képezni.

A Google szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy a felhasználók könnyebben találjanak jó minőségű és releváns, a készülékükre optimalizált tartalmakat a találati listában.

A Mobil rangsorolást a Google oldalról oldalra fogja elvégezni (url-hez fogja kötni), így nem probléma, ha esetleg egy weboldal nem minden aloldala lesz mobilbarát.

Mire lesz hatással a bejelentés?

Ennek a változtatásnak jelentős hatása lesz a mobil találati listára. Magyarországon jelenleg a kereséseknek közel 15%-a mobil eszközről (telefon, tablet, stb.) történik ami az idő előrehaladtával fokozatosan nő.

Jelenlegi információink szerint külön rangsorolási algoritmust nem fog készíteni a Google  a tableteken történő keresésekhez.

Akik használják a Googe webmester eszközét, azok a közelmúltban levél formájában már értesülhettek weboldaluk nem megfelelő megjelenésről. Egy ilyen üzenet a következőképpen fest:

Hibák a mobilbarát verzióban

Mobilos használattal kapcsolatos gyakori problémák:

  • A megérinthető elemek túl közel vannak egymáshoz – győződjön meg róla, hogy a linkek és a gombok elég távol vannak egymástól. Segítség →
  • A nézet nincs konfigurálva – a nézet nincs konfigurálva Segítség →
  • Kis betűméret – győződjön meg róla, hogy minden betűméret megfelel a mobil használhatósági szabványoknak. Segítség →
  • A tartalom méretezése nem felel meg a nézetnek – győződjön meg róla, hogy oldalainak teljes megtekintése nem igényel vízszintes görgetést. Segítség →
  • Flash-használat – ezeken az oldalakon Flash-tartalom található, amelyet nem lehet megtekinteni mobileszközökön. Segítség →

Mindazon felül, hogy a Googel időt ad a weboldal tulajdonosoknak az átállásra jó hír, hogy a mobilbarát weboldalak elkészítéséhez rengeteg segítséget is találunk az Interneten és a Google is sok hasznos tippel és tanáccsal látja el felhasználóit. Többek között segítségünkre lehet a webmesterek blogján található következő  bejegyzés: googlewebmastercentral.blogspot.hu

A következő oldalon pedig az url megadása után egy elemzés fut le ami jelenti, ha az oldal mobilbarát felépítésű. (Mobilbarát teszt itt!)

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a css és js fájlok blokkolásra kerültek, úgy mindenképp hibát fog jelezni a program!

Ha esetleg nem tudja mitévő legyen, kérjen szakmai tanácsot egy hozzáértő cégtől!

Bookmark and Share