Nagyot frissült a Pingvin 3.0

A Pingvin algoritmust a Google még 2012 áprilisában indította útjának azzal a céllal, hogy kiszűrje a találati listából azon weboldalakat, melyek manipulatív link építési módszereket használnak az előnyhöz jutás érdekében. Pl. kimondottan ugyanazzal a kulcsszavas horgonyszöveggel építik linkjeiket.

Érdekesség, hogy az eddigi Pingvin algoritmusokról elmondható volt, hogy pár nap alatt lefutottak, ellenben az október 17-én frissítésre került 3.0-ás algoritmusról, ami még jelenleg is fut, és most egy nagyot fordított a találati listákon.

December 2.-án hajnalban bekövetkezett a legjelentősebb változás nemzetközi szinten, aminek következtében a pozíciók teljesen átrendeződtek. Így történt ez a magyar piacon is és az általunk menedzselt oldalak zömével. Szerencsére mi elmondhatjuk, hogy az általunk menedzselt oldalak zömét pozitívan érintette a változás. A korábbi algoritmusok által elszenvedett visszasorolások most visszanyerték korábbi jó helyezéseiket. Mondhatnánk, hogy a megfelelő link felülvizsgálati és beavatkozási stratégia (linkprofil tisztítás, disallow tool használat, stb.) meghozta a gyümölcsét, de az algoritmus még mindig fut és nem vagyunk meggyőződve, hogy a végleges találati pozíciókat látjuk.

Több seo-s fórumon is arról számoltak be, hogy a mostani Pingvin frissítés megengedőbb volt a kulcsszavas horgonyszövegekkel megtámogatott oldalakkal szemben, aminek következtében a top10 pozícióba visszakerültek olyan oldalak melyek kiszorítottak más jó pozícióban szereplő oldalakat. Hogy ez véglegesen így marad-e, vagy a Google fog futtatni egy szigorúbb algoritmust, azt nem tudjuk, de folyamatosan figyeljük a mozgásokat és ha jelentös változást tapasztalunk, akkor beszámolunk róla.

Bookmark and Share